2 Kasım 2009 Pazartesi

HAYVAN RESİMLERİ



TİMSAHLAR NERELERDE YAŞARLAR
__________________________________________________________

Florida Everglaes'de yaşayan dişi timsah,yumurtaları için çok farklı bir yuva hazırlar.Önce çürümüş bitkileri çamurla karıştırır ve bu bitkilerden yaklaşık 90 cm. yüksekliğinde bir tepecik yapar. Tepeciğin üzerinde bir çukur oluşturur ve bu çukurun içine birkaç düzine olan yumurtalarını bırakır. Yumurtaların üzerini ise yine topladığı bitkilerle örter. Sonra yumurtaları için tehlikeli olabilecek hayvanlara karşı yuvayı gözetlemeye başlar. Yumurtalar çatlamak üzereyken yavruların seslerini duyan timsah,yuvanın üzerindeki bitkilerden oluşan örtüyü kaldırır.Yavrular hızla yukarı doğru tırmanırlar ve anne timsah yavrularını ağzına alarak onları suya kadar ağzının içinde taşır.




ATLAR NEDEN HEP AYAKTADIR?
__________________________________________________________

Amerikan kovboy filmlerinde, atların geceleri kamplarda veya gündüz barların önünde daima ayakta,binilmeye hazır vaziyette durduklarını seyrederiz. Doğrudur, atlar nadiren yatarlar, genellikle hasta oldukları veya doğum yapacakları zaman. Atlar günlerce, hatta haftalarca yere yatmadan ayakta durabilirler ve yol gidebilirler. Ayakta duruken dizlerini kilitlemeleri ve uyumaları mümkündür.Siz bunu denerseniz, beyninizin üstüne düşmeniz kesindir. Bilim insanları,atların ayakta iken daha rahat olduklarını ve daha az enerji harcadıklarını söylüyor. Çünkü atın vücudu bir hayli büyüktür ve yatarken nefes almasında iç organları bazı güçlüklere yol açar.



İNEKLER YEŞİL OT YEMELERİNE RAĞMEN
NASIL BEYAZ SÜT VEREBİLİYORLAR?
_________________________________________________________

Hayvanların yedikleri gıdaların renklerinin, neresinden çıkarsa çıksın, çıkan şeyin rengi ile bir alaksı yoktur.Buna en iyi örnek inektir.Bir ineğin en çok yediği yeşil renkli otlardır,bu otlar ineğin 4 odalı miğdesinde çözülür ve moleküllere ayrılır,moleküllerin ise rengi yoktur. Sütün renginin beyaz olmasının nedeni içinde çözünmüş halde bulunan kalsiyum kasint(case-inate)tır.




BİR KÖPEĞİN YAŞI NEDEN YEDİ İNSAN YAŞINA EŞİTTİR?
_________________________________________________________

Evlerinde köpek bulunduranlar, köpeklerinin yaşlrını insan yaşı ile mukayese edebilmek için, her bir köpek yaşının yedi insan yşına eşit olduğunu ileri sürerler.Peki bu doğru mudur?
Tam olarak değil, bu konuda ürtilen çeşitli formüller var aa en basit ve akla yatkın olanı şu; :Köpeğin birinci yaşı -21 insan yaşı köpeğin ondan sonraki her yaşı=4 insn yaşı buna göre 7 yaşında bir köpeğiniz varsa , insan ömrüne gör 21+ (6 x 4) = 45 yaşındadır.Bu hesab devam edersk 10 yaşındaki bir köpek insnın 57, 15 yaşındki ise 77 yaşındki ömrünü sürmektedir.
Bu hesap şekli akla daha yatkındır.Bir köpek yaşı yedi insan yaşına eşittir düşüncesi ile seksüel olgunluğa erişmiş bir yaşındaki bir köpek yedi yaşındaki bir çocuk ile, 15 yaşındaki bir köpek ki birçekköpekbu yaşa ulaşabiliyor, 105 yaşındaki istisna ve az bulunur bir ihtiyarla eşleştrilmiş olur ki, bu da aklapek uygun gelmiyor.

1 yorum: